Khas Untuk Orang Bisnes Ketua Organisasi Pemimpin Syarikat

6 Kesilapan Yang Ramai
Usahawan Selalu Buat Yang
Mereka Sangka Betul.

Adakah Anda Ada Buat Perkara Di Bawah Ini
Dalam Memimpin Syarikat / Organisasi Anda?

1

Bermesra Dengan Staff

Kebanyakkan pemimpin terlampau rapat dan bermesra staff sehingga staff sudah tidak melihat kita sebagai pemimpin syarikat @ organisasi.

2

Tegur Kerja Staff

Ini memang biasa. Sebagai pemimpin, kita mesti sakit mata tengok cara kerja dan hasil kerja staff. Jadi, semua benda kerja staff kita nak tegur.

3

Selalu Belanja Staff

Asyik-asyik belanja staff. Habis event, belanja staff. Birthday staff sahaja, beli kek. Staff nak berhenti, buat majlis farewell. Kalau nak belanja, belanja sahaja.

4

Marah Staff

Staff buat salah sahaja kita terus marah @ membebel kepada staff tanpa kita semak sama ada kita sudah memberi arahan atau SOP bertulis kepada mereka.

5

Ugut Staff

Pernah cakap, "Kalau tak capai, tak dapat bonus"? Ini juga bentuk ugutan. Sepatutnya sebagai pemimpin, kita kena mendorong, bukan mengugut.

6

Menasihati Staff

Selalu nasihat solat Dhuha, selalu nasihat solat 5 waktu, nasihat yang berkaitan dengan urusan peribadi staff yang Nabi sendiri tak pernah buat.

JIKA SEMUA KEBAIKKAN YANG KAMI BUAT ITU TIDAK BAIK?
APA YANG PERLU KAMI BUAT?

KHAS UNTUK TUAN DAN PUAN.
Puan Ainon Mohd telah menghasilkan satu
panduan khas menjadi pemimpin berdasarkan
dari kajian beliau melalui matan hadis Nabi S.A.W.

Di dalam panduan ini diterangkan kaedah-kaedah yang digunakan oleh nabi untuk mendorong dan memberikan semangat kepada orang bawahan. Nabi sudah tunjukkan blue print menjadi seorang PEMIMPIN.